Het mirakel van de Kalverstraat

Je hebt vast wel eens een keer geshopt in de Kalverstraat, de beroemdste straat van Amsterdam. Je bent dan ook vast wel langs de ‘Amsterdam Dungeon’ gelopen. Maar weet je dat vóórdat de ‘Amsterdam Dungeon’ er was, er twee kerken waren? En dat de aanleiding voor het bouwen van die kerken ‘Het mirakel van Amsterdam’ wordt genoemd?

Het mirakel van Amsterdam
Op 15 maart 1345 werd er aan een zieke man in de Kalverstraat een hostie (heilig eetpapiertje) gegeven. Hij kotste hem uit en uit eerbied wordt alles opgevangen en in het vuur gegooid. De hostie bleef alleen op magische wijze in het vuur zweven! Een verpleegster haalde de hostie met haar blote handen uit het vuur en verbrandde hierbij haar handen niet. Ze deed de hostie in een kistje en niet veel later kwam de pastoor van de Parochiekerk, de huidige Oude Kerk, hem ophalen. De volgende dag opende de verpleegster het kistje weer en zag ze de hostie weer liggen. Ze bracht hem naar de kerk, maar de volgende dag lag de hostie tot haar verbazing wéér terug in het kistje. Ze haalde de pastoor erbij en ze besloten dat er sprake was van een wonder en dat het geopenbaard moest worden. Ze brachten de hostie in een plechtige optocht naar de toenmalige Parochiekerk. Twee jaar later werd er op de plaats van het wonder een kerk gebouwd; de Heilige Stede.


De Heilige Stede
In 1347 werd de Heilige Stede gebouwd, ter ere van het mirakel van Amsterdam. De Heilige Stede was toentertijd een van de belangrijkste religieuze bouwwerken van Amsterdam. In 1452 brandde de kapel af, maar volgens de verhalen bleef ook toen de heilige hostie gespaard. Na de brand werd er een nieuwe kapel gebouwd, de Nieuwezijds Kapel. Er kwamen veel pelgrims op af om de hostie te vereren. De Stille Omgang is een route die ze toen jaarlijks liepen en die ook nu nog jaarlijks in maart wordt gelopen om de hostie te vereren. Aan het einde van de 19e eeuw wilde de Nederduits hervormde Gemeente de kapel afbreken en een modernere kerk bouwen. Niet iedereen was het ermee eens, maar uiteindelijk hebben ze het toch gedaan. Bijzonder aan de kapel is dat in het midden een achthoekige kern is te vinden. De centrale ruimte is opvallend licht en het materiaal is ook heel licht: lichtkleurige en geglazuurde baksteen. Op dit moment wordt de kapel gebruik als amusementsketen; de ‘Amsterdam Dungeon’.


Nu
Op dit moment wordt Het mirakel van Amsterdam nog steeds herdacht in de vorm van een processie. Deze vindt elk jaar plaats op de woensdag na 12 maart, tenzij het dan Pasen is. Deze traditie is ontwikkeld toen Joseph Lousbergh en Carel Elsenburg een geschrift ontdekten waarop de route van de middeleeuwse Mirakelprocessies stond beschreven. Ze besloten in 1881 die route weer na te lopen. Dit vonden veel mensen een goed idee en ze deden mee. Deze mensen besloten zich te organiseren in het 'Gezelschap van de Stille Omgang'. Al snel deden ook steeds meer katholieken van buiten Amsterdam deel aan de jaarlijkse Stille Omgang. Kenmerkend voor de processie is dat heel sober wordt gehouden, zonder poespas. De omgang duurt ongeveer een uur en vindt om ongeveer middernacht plaats.


Kortom, het mirakel van Amsterdam heeft er voor gezorgd dat de Heilige Stede werd gebouwd. De Heilige Stede is gesloopt en toen is de Nieuwezijds Kapel gebouwd. Die is, ondanks protest, ook weer weggehaald en nu is het een amusementsketen. Reden genoeg dus om weer eens de historierijke Kalverstraat te bezoeken!