Kloosters
Kloosters en hun lot na 1578:
100 jaar later dan de andere steden in Holland werden de eerste kloosters in Amsterdam gebouwd. Dat was in de 14e eeuw. 200 jaar laten bestond uit de stad uit 19 kloosters en een begijnhof en nog eens 2 andere kloosters in de onmiddellijke omgeving. Maar toen in 1578 de alteratie plaatsvond moesten alle kloosters sluiten. Maar waarom vond de alteratie nou eigenlijk plaats? En werd het Katholicisme ook daadwerkelijk niet meer uitgevoerd?
Eerste kloosters
In de 14e eeuw ontstonden de eerste echte kloosters in Amsterdam. Dit was 100 jaar later dan de andere steden van Holland. De kloosters werden gebouwd in het Zuid-Oosten van Amsterdam, waar de grond heel moerassig was. Als je op die plek iets wilde bouwen moest de grond eerst verhoogd worden. Het stadsbestuur kon dat niet betalen, dus was het erg makkelijk voor de Katholieke kerk om voor een goedkope prijs de grond waar ze hun kloosters wilden bouwen te kopen. In de 16e eeuw bestond Amsterdam uit wel 19 kloosters en een Begijnhof (en nog twee kloosters iets buiten de stad).
Gasthuizen
Toen ‘het mirakel van Amsterdam’ plaatsvond werd Amsterdam opeens een enorme toeristische trekpleister waar heel veel pelgrims op af kwamen. Al die pelgrims namen natuurlijk besmettelijke ziektes met zich mee, die in een beginnende wereldstad als Amsterdam natuurlijk erg snel verspreid raakten. Omdat er nu heel veel mensen in Amsterdam kwamen, werden er gasthuizen opgericht waar onder andere veel pelgrims verbleven. Hierdoor kwamen er heel veel zieken in de gasthuizen te liggen en werden deze gasthuizen dus vrijwel meteen als ziekenhuizen gebruikt. Deze gasthuizen worden dus als snel ziekenhuizen of pesthuizen genoemd (de pest is een veel voorkomende ziekte uit die tijd).
Alteratie
Naar aanleiding van de 80 jarige oorlog vond in 1578 de alteratie plaats. Holland werd Protestants en Amsterdam dus ook. Het katholieke stadsbestuur wordt afgezet en het uitoefenen van het Katholicisme werd verboden. De bezittingen van de kloosters en kerken werden afgenomen en werden in bezit genomen door de protestanten. Alleen het begijnhof mocht blijven bestaan, omdat dit het officiële bezit was de Begijntjes die daar leefden. Wel werd de Begijnhofkapel in bezit genomen door de Engelsen, waardoor het nu de Engelse kerk wordt genoemd. De enige manier om het Katholicisme uit te oefenen was om naar een geheime schuilkerk te gaan (in het Begijnhof werd bijvoorbeeld in het geheim een nieuwe Begijnhofkapel gebouwd waar de begijntjes in het geheim naar toe gingen).
Conclusie
Het komt dus door de alteratie dat het Katholicisme in veel landen een ontwikkeling heeft doorgemaakt, die wij in Amsterdam niet hebben doorgemaakt. Je kunt tegenwoordig nog steeds op bezoek gaan in het begijnhof om naar de schuilkerk te gaan kijken. Er leven nu geen begijntjes meer, maar je kunt er nog steeds wonen. Dus eigenlijk is het misschien wel goed dat de katholieke kerk het stadsbestuur toen bedrogen had…




Maak jouw eigen website met JouwWeb